Boerderijmiddag, vrijdag 1 augustus 2014

De Marktpleinen in Middenbeemster werden vrijdagochtend 1 augustus in rap tempo klaargemaakt om ’s middags honderden, misschien wel een duizend of meer mensen te ontvangen op de gezellige Boerderijmiddag. Dat hier al dagen voorbereiding aan vooraf waren gegaan zullen weinigen zich hebben gerealiseerd, maar het was het allemaal waard. Want alle deelnemertjes, die zich vaak al lang hadden verheugd op hun ‘optreden’ bij bijvoorbeeld het ringsteken,  de hondenshow en de huisdierenkeuring, konden dit naar beste kunnen doen. En ook alle andere activiteiten verliepen prima dankzij prachtig weer en veel belangstelling.

De Hondenshow met zelfs een deelnemer van 80 jaar was weer een grote publiekstrekker. Er werd een parcours afgelegd met onder andere een waterbak.  De ene hond stapte hier enthousiast  doorheen,  terwijl de andere er niets van moest hebben. En dat gold voor alle onderdelen.

De driejarige Aafke Francis met hondje Smurf had duidelijk goed getraind, zij ging als winnaar met een mooie beker naar huis.
De kraamhouders met veelal lokale en agrarische producten hadden over belangstelling niet te klagen. Eén van hen was Museum Betje Wolf die het thema  ‘aardappel’ prachtig had opgepakt. Het schilderij ‘de Aardappeleters van Vincent van Gogh was levensgroot nagemaakt. Als je je hoofd er door heen stak, ging  je vanzelf terug in de tijd. En je kon zelfs letterlijk aanschuiven bij de dampende aardappelen met gesmolten boter. De wedstrijd aardappelschillen ernaast completeerde het geheel.

Terwijl de allerjongsten zich eindeloos vermaakten in het graanzwembad, werden enkele naar bekende Beemsterlingen vernoemde cavia’s ingezet voor de Caviarace. Ondanks flink aanmoedigen had cavia Lenie Greuter niet zo’n haast, dit in tegenstelling tot Burgemeester Brinkman die zichzelf als eerste door het poortje zag gaan. De wedstrijd koemelken voor volwassenen was spannend als altijd. Gerard Helder kon zijn titel dit jaar niet prolongeren,  grote concurrent Daniël Knook beklom de hoogste plek op het ereschavot.

De kerketuin bewees zich als ideaal terrein voor de steeds maar uitdijende activiteiten. Naast de kerk kwamen de roofvogels prima tot hun recht en achter de kerk stonden jonge bezoekertjes in de rij om een ritje op een pony te mogen maken.
Dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze topmiddag!