Verslag 4 mei 2022

Na twee jaren van alternatieve herdenkingen heeft er dit jaar weer een herdenking plaatsgevonden met publiek.

In tegenstelling tot eerdere herdenkingen is er ditmaal gestart met de activiteit op ’t Landje aan de Rijperweg in Middenbeemster. Vele belangstellenden hadden zich verzameld rond het monument.

Na het stiltemoment en het zingen van het volkslied, vonden de bloemleggingen plaatst. Dit werd onder andere gedaan namens Gemeente Purmerend, Stichting Beemster Gemeenschap en leerlingen van de Lourdesschool uit de Westbeemster.

Na afloop werd iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsbijeenkomst in de Keyserkerk in Middenbeemster. De bijeenkomst begon met een persoonlijk verhaal van wethouder Coen Lageveen. Hij vertelde over de oorlogservaringen van zijn ome Piet en de invloed daarvan op zijn verdere leven.

Vervolgens vertelden basisschoolleerlingen over hun beeld bij oorlog. Ook de recente ontwikkelingen in Europa kwamen hierbij aan bod.

In de weken voorafgaand aan de herdenking is er een filmverslag gemaakt over verzetslid Elias Doets. Kort na de oorlog is aan hem postuum een Verzetsherdenkingskruis toegekend voor zijn verzetswerk in de oorlog. Dit kruis is uiteindelijk via zijn familie en mevrouw Ytje Cnossen terecht gekomen bij de voorzitter van het 4/5 mei comité Purmerend. In het kader van de fusie met de Beemster is het Verzetsherdenkingskruis overgedragen aan het 4 mei comité Beemster.

De traditionele declamatie werd verzorgd door Erica Helder, voorzitter van Stichting Beemster Gemeenschap. De muzikale omlijsting was er van het Beemster Koperensemble en zangeres Femke Leek. De bijeenkomst in de Keyserkerk is te bekijken op https://kerkdienstgemist.nl/stations/1419-Protestantse-Gemeente-Beemster.